lauantai 10. toukokuuta 2014

Kirja-arvio: Kirjailija joka kadotti kirjaimet ja muita mielen arvoituksia

Miltä tuntuu menettää aikaisemmin hallitsemansa taito, kuten näkökyky tai kehon vasemman puolen hallinta? Oliver Sacks, yhdysvaltalainen neurologian ja psykiatrian professori, tarkastelee tässä kirjassaan lähinnä tuntemiensa potilasesimerkkien kautta tapauksia, joissa elämä on muuttunut tyystin jonkin äkillisen onnettomuuden tai vähittäin edenneen sairauden seurauksena. Elämä jatkuu jokaisen heistä kohdalla, tavalla tai toisella. Teoksen esimerkit osoittavat ihmismielen, aivojen ja kehon uskomattoman joustavuuden ja puuttuvien taitojen ja kykyjen korvattavuuden silloin, kun se on välttämätöntä.

Potilasesimerkit on jaettu teoksessa lukuihin aiheiden perusteella. Osa vaikuttaa ensi alkuun suorastaan absurdeilta: eräs henkilöistä pystyy kirjoittamaan sujuvasti, mutta ei lukemaan juuri hetki siten kirjoittamaansa tekstiä - tai muutakaan tekstiä. Vuosien varrella tämä pianistina toimiva naishenkilö pystyy kuitenkin jatkamaan opetus- ja soittotehtäviään ulkomuistista. Saman tapaan hän selviytyy tutuissa ympäristöissä, kun taas muualla hänen on vaikeuksia tunnistaa tavallisiakaan esineitä. Samassa luvussa kerrotaan muistakin vastaavanlaisista esimerkeistä ja tavoista, joita kyseiset henkilöt ovat kehittäneet selviytyäkseen arjen jatkuvista haasteista. Seuraavissa luvuissa tarkastellaan aivoverenvuodon ja halvaantumisen vaikutuksia ja niin ikään tapoja, joilla siitä kärsivät ihmiset ovat oppineet tulemaan toimeen rajoituksensa kanssa. Yhtenä esimerkkinä on tunnettu dekkaristi, jonka vaivana on aleksia, kyvyttömyys tunnistaa sanoja. Silti kuin ihmeen kaupalla hän kirjoittaa edelleen, joskin huomattavasti verkkaisemmin kuin aikaisemmin. Oman lukunsa on saanut kasvosokeus, joka sekin voi johtaa hyvinkin kiusallisiin tilanteisiin, kuten tämän teoksen sivuilta ilmenee. Entä millaista on elämä, kun ei näe ollenkaan syvyyseroja vaan kaikki on yhtä ja samaa tasoa, jolloin esimerkiksi etäisyyksien arvioiminen käy mahdottomaksi?

Teoksen sivuilla ilmenee, että Sacksilla itselläänkin on jonkinasteisia ongelmia näkökyvyn kanssa, ja hän onkin liittänyt teoksen loppuun päiväkirjan silmäongelmistaan ja sen hoidosta. Ehkäpä Sacksin omasta taustasta johtuen teos on aika lailla painottunut erilaisiin havaitsemattomuuden muotoihin. Aiheesta kiinnostuneelle teos on kiinnostaa luettavaa lukuisine tapausesimerkkeineen ja hyvin yleistajuisine lääketieteellisine taustoituksineen.

Tekniset tiedot:
Sacks, Oliver: Kirjailija joka kadotti kirjaimet ja muita mielen arvoituksia
Suomentaja: Henry Tanner
ISBN: 978-951-31-6293-1
Tammi 2011
Sidottu, 288 s.
Kirjastoluokka: 59.55

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...