lauantai 24. toukokuuta 2014

Kirja-arvio: Meissä on voimaa. Liberialaisesta kansalaisaktivistista Nobel-voittajaksi


Leymah Gbowee kertoo omaelämäkerrallisessa teoksessaan Meissä on voimaa - liberialaisesta kansalaisaktivistista  Nobel-voittajaksi tähänastisen varsin dramaattisen elämänsä vaiheita. Gboween lapsuutta Liberiassa sävyttää omalaatuinen kaksijakoisuus: hänen vanhempiensa avioliitto ei ole onnellinen ja Leymah on yksi lapsi suuren katraan jatkona. Rivien välistä paistaa kuitenkin toivo paremmasta; vanhemmat auttavat omalla raskaalla uurastuksellaan perhettä nousemaan yhteiskunnallisesti arvostetumpaan asemaan. Gboween lapsuus ja nuoruus on lupaava, sillä hän valmistuu lukiosta ja aloittaa opinnot paikallisessa yliopistossa.

Aivan liian pian kaikki muuttuu. Liberian rauha järkkyy sisällissodan syttyessä ja väkivaltaisuuksista tulee pian arkipäivää. Gboween isä jää töihin Liberiaan, kun muu perhe yrittää milloin elää kotitalossaan, milloin hakea suojaa pakolaisleiriltä Ghanassa. Ghanassa Gbowee tapaa myös Danielin, miehen, jonka kanssa hän saa sittemmin yhteensä neljä lasta. Väkivaltainen suhde jatkuu vuosia, kunnes Gbowee ei näe muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa elämää yksin lasten kanssa. Sittemin Gboween rinnalle tulee Tunde, josta hän luotettavan ja pitkäaikaisen kumppanin vuosien ajaksi.

Kaikeksi onneksi Gboweella on tukenaan sisaruksiaan ja muita sukulaisnaisia, jotka auttavat lastenhoidossa. Pian nimittäin ilmenee, että Gboween sosiaalialan koulutukselle on käyttöä hänen alkaessaan tehdä kuntouttavaa työtä lapsisotilaiden parissa. Muiden auttamisesta ja rauhan saamisesta kotimaahan muodostuu hänelle kutsumus, joka ei jätä häntä rauhaan. Erinäisten yhteyksiensä kautta hän perustaa naisten rauhanliikkeen, jonka tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin väkivaltaisuuksien loppuminen. Esimerkiksi istumamielenosoitusten muodossa toteutunut vaikuttamistyö vaikuttaa omalta osaltaan rauhanneuvotteluiden kehittymiseen toivottuun suuntaan. Lopulta maan presidentti Charles Taylor joutuu jättämään virkansa ja maahan palaa rauha.

Meissä on voimaa on jälleen yksi niistä kirjoista, joka osoittaa järkkymättömän tahdon voiman. Yksi nainen voi aloittaa liikkeen, jonka toiminta vaikuttaa kokonaiseen maahan hyvin ratkaisevalla tavalla. Kun asiat ovat riittävän huonosti, muuta vaihtoehtoa ei enää jää. Gboweelle se merkitsee merkittäviä henkilökohtaisia uhrauksia: hänen maineensa kasvaessa ja naisten liikkeen toiminnan laajetessa hän joutuu jättämään biologiset lapsensa ja muut hoidossaan olevat lapset pitkiksikin ajoiksi muiden hoitoon. Samalla hän haluaa kuitenkin opettaa heille ja muille itselleen tärkeiden asioiden puolesta taistelemisen merkityksen. Suosittelen teosta naisvaikuttajista ja Liberian lähihistoriasta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Gbowee, Leymah: Meissä on voimaa. Liberialaisesta kansalaisaktivistista Nobel-voittajaksi
Suomentaja: Kirsi Luoma
ISBN: 978-952-01-0787-1
Like Kustannus 2012
Sidottu, 309 s.
Kirjastoluokka: 99.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...