sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Kirja-arvio: Pahuuden anatomia. Pahuus, hulluus, poikkeavuus

Oikeuspykiatrina suuremmalle yleisölle tunnetuksi tullut Hannu Lauerma on omistanut teoksensa Pahuuden anatomia - pahuus, hulluus, poikkeavuus otsikon mukaisten ilmiöiden tarkastelulle. Pahuus on kiinnostanut ihmisiä halki tunnetun historian, minkä voi nykyisin huomata vaikkapa keltaisen lehdistön lööppivalinnoista. Rikokset ja poikkeavasti käyttäytyvät ihmiset, joukkomurhat ja muut väkivallanteot myyvät. Mutta millainen ihmisen täytyy olla kyetäkseen moisiin tekoihin? Sitä käsitellään tämän kirjan sivuilla.

Lauermalla on historiallinen ote aiheeseensa, sillä monet kirjan esimerkeistä juontavat 1900-luvun alkupuolelle, osa peräti 1800-luvun puoliväliin. Väkivalta ja pahuus ilmiöinä ovat tietysti vanhoja, mikä lienee näiden esimerkkien tarkoituksena. Tuoreimmat kirjaan mukaan päässeet tapaukset ovat ajalta juuri ennen kirjan ilmestymistä. Teoksen aineisto on jaettu yhteensä kymmeneen lukuun aihepiirien perusteella. Kirjan alkuosa on yleisesittelyä pahuuden tematiikkaan erityisesti historiallisesta näkökulmasta. Samalla valotetaan psykiatrian roolia pahuuden tutkimuksessa ja pahuutta tehneiden hoitamisessa. Loput kirjan luvuista ovat enimmäkseen tapausesimerkkejä eri pahuuden aloilta: uskonnollisesta ja hengellisestä väkivallasta, sarja- ja joukkomurhaamisesta, nautintoa tuottavasta väkivallasta sekä terrorismista ja sodan ja ryhmätottelemisen psykologiasta. Lopuksi Lauerma pohtii vielä pahuudesta rankaisemista.

Aikaisemmin aihetta sen syvällisemmin tuntemattomalle teos tarjoaa jonkinlaisen johdatuksen aiheeseen. Asioita on tarkasteltu jonkin verran oikeuspsykiatrian näkökulmasta esimerkiksi rangaistusten näkökulmasta, mikä lieneekin Lauermalle luontevinta. Myös vankimielisairaalaa, Lauerman työympäristöä, esitellään teoksessa jonkin verran. Valitettavasti teos on kuitenkin painottunut mielestäni liikaakin yksittäisiin, hyvinkin vanhoihin esimerkkeihin, joita Lauerma käy läpi yksityiskohtaisesti, aiheen vierestäkin. Olisin lukenut mielenkiinnolla enemmän yleistä tietoa aiheesta tai vaihtoehtoisesti analyyttisempiä tapauskertomuksia, joissa pahuuden olemus avautuu selkeämmin. Mahdollisesti jokin toinen hänen teoksistaan voi soveltua paremmin tähän tarkoitukseen.

Tekniset tiedot:
Lauerma, Hannu: Pahuuden anatomia. Pahuus, hulluus, poikkeavuus
ISBN: 978-951-37-5451-8
Edita 2009
Nidottu, 240 s.
Kirjastoluokka: 14.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...