lauantai 24. toukokuuta 2014

Kirja-arvio: Pidä isää kädestä! Kaksivuotias kriisiterapiassa

Pidä isää kädestä! Kaksivuotias kriisiterapiassa kertoo ruotsalaispojan, Victorin, tarinan. Victor on vain kaksivuotias menettäessään auto-onnettomuudessa äitinsä ja pikkuveljensä. Victor on mukana onnettomuusautossa ja selviää kuin ihmeen kaupalla ilman vammoja. Hänen isänsä selviää myös hengissä.

Onnettomuus suistaa luonnollisesti koko perheen ja lähisuvun raiteiltaan: isä masentuu, kaikki muutkin sukulaiset ovat surun murtamia. Kaikki paitsi Victor. Hän kokee omakseen hauskuuttajan roolin, sillä hän haluaa saada kaiken ennalleen - ehkäpä äiti ja pikkuvelikin tulevat sitten takaisin? Victorin luonnoton käyttäytyminen saa hänen isänsä ottamaan yhteyttä ruotsalaiseen Erica-säätiöön, joka on erikoistunut vaikeidenkin mielenterveysongelmien hoitoon. Victor käy psykoterapeutti Elisabeth Cleven luona terapiassa kolmen kuukauden ajan, yhteensä 15 kertaa. Samaan aikaan Victorin isä käy omassa terapiassa toisen terapeutin kanssa läpi omia tuntemuksiaan.

Teos on psykoterapeutti Cleven kirjoittama ja hänen näkökulmastaan koottu tarina Victorin toipumisprosessista. Jokainen terapiaistunto on kirjoitettu muistiin ja kuvattu yksityiskohtaisesti varsin toteavaan tyyliin. Psykoterapeutin ei sovi lähteä liiaksi mukaan potilaansa tunnetiloihin, jotta hänelle jää tilaa näyttää ja tuntea aitoja tunteita. Varsinkaan lasten kohdalla suruprosessia ei voi käydä läpi liian nopeasti, vaan Cleven sanoin edetään "lapsenaskelin". Terapiassa vuorottelevat ilotteleva leikki ja vakavammat lähestymiset surun tunnetta kohtaan. Ennen pitkää Victorin kohdalla kovin ulkokuori murtuu eikä hän tunne enää tarvetta täyttää vain muiden toiveita. Lopulta hän myös ymmärtää, etteivät äiti ja pikkuveli enää tule takaisin.

Pidä isää kädestä! tuntuu alussa hyvinkin kliinisesti kirjoitetulta. Lukija voi kuvitella lukevansa lääkärin muistiinpanoja, mistä aika pitkälti onkin kysymys, onhan Cleve psykoterapeutti. Ennen pitkää tunteet pyrkivät kuitenkin pintaan tätä teosta lukiessa; sanojen puuttuessa Victor etenee terapiassa erilaisten leikkien kautta, jotka käyvät läpi hyvin konkreettisesti hänen kokemaansa valtavaa menetystä.

Voisin kuvitella tästä kirjasta olevan apua erityisesti samantyyppisessä tilanteessa oleville henkilöille ja pieniä lapsia auttavalle terveydenhuoltoalan henkilöstölle. Teoksen lopussa on kuvattu yleisiä kriisiterapian piirteitä sekä hyvän psykoterapeutin ominaisuuksia. Kaikessa koskettavuudessaan tämä teoksen voi lukea kuka tahansa, joka kaipaa tukea kuoleman käsittelyyn pienten lasten kanssa.

Tekniset tiedot:
Cleve, Elisabeth: Pidä isää kädestä! Kaksivuotias kriisiterapiassa
Suomentaja: Outi Menna
ISBN: 951-0-30167-1
WSOY 2005
Nidottu, 232 s.
Kirjastoluokka: 61.88

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...