lauantai 31. toukokuuta 2014

Kirja-arvio: Ylihuolehtivat vanhemmat. Curling-perhe parempaan tasapainoon

Oletko itse tai tunnetko jonkun muun vanhemman, joka haluaa tasoittaa jälkikasvunsa tietä niin, ettei sen varrelle eksy pettymyksiä, pahaa mieltä tai muita negatiivisia tunteita? Tuntuuko kuin lasten pitäisi saada toteuttaa itseään niin paljon kuin mahdollista, mieluiten kunnianhimoisesti maksullisten harrastusten parissa? Silloin tiedät, mistä curling-vanhemmuudessa on kyse. Nykyisin ruuhkavuosia elävillä vanhemmilla on suuri paine käydä töissä, toteuttaa itseään ja huolehtia lastensa tarpeista - kaikkea tätä ja vähän enemmänkin vuorokauden ympäri viikosta toiseen. Ajan ilmiönä tuntuu olevan, ettei mitään ehdi tehdä kunnolla.

Teoksessa Ylivanhemmat - curling-perhe parempaan tasapainoon todetaan, että lapset tarvitsevat myös rajoja ja että rajat ovat hyväksi koko perheelle. Eri aihepiireihin pureutuvissa luvuissa käsitellään curling-vanhemmuuden eri puolia: rajojen ja rakkauden merkitystä, joka ilmenee esimerkiksi kykynä kuunnella lasta päällepuhumisen sijaan; lasten rakkauden ja arvostuksen ostamista leluilla; internet- ja tietokonevuorojen jakamista; identiteetin merkitystä; perhe-elämän merkitystä ihmisen elämänkaaressa; koti-isyyttä; ja lasten pahan olon ilmauksia, kuten ylensyömistä ja kunnioituksen puutetta toisia henkilöitä kohtaan. Kunkin luvun lomassa on esimerkkitarina jostakin perheestä, tosin epäselväksi jää, onko kyseessä kuvitteellinen vai todellinen perhe.

Teoksen ruotsalaisuus näkyy esimerkiksi siinä, että päivähoitopäivien kohdalla puhutaan usein aamukahdeksasta tai -yhdeksästä iltapäiväkolmeen kestävistä hoitopäivistä. Päivät ovat suomalaisesta näkökulmasta lyhyitä, mutta niiden takana on ruotsalaisvanhempien kova järjestelytyö niiden onnistumiseksi ja rästitöiden tekeminen esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin. Muilta osin teos on aika lailla suomalaistakin ajatus- ja arvomaailmaa vastaava ja kaivattu ajankuvaus ja puheenvuoro "maalaisjärkisemmän" perhe-elämän puolesta. Tämä on oivaa luettavaa niillekin, jotka kokevat onnistuneensa kasvatustyössä.

Tekniset tiedot:
Carling, Maria ja Elisabeth Cleve: Ylihuolehtivat vanhemmat. Curling-perhe parempaan tasapainoon
Suomentaja: Outi Menna
ISBN: 951-0-31356-4
WSOY 2006
Sidottu, 271 s.
Kirjastoluokka: 38.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...