sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Kirja-arvio: Zero Waste Home. The Ultimate Guide to Simplifying Your Life

Ranskalaista alkuperää oleva Bea Johnson elää puolisonsa ja kahden poikansa kanssa amerikkalaista unelmaa uudessa kotimaassaan Yhdysvalloissa. Kaikki tuntuu olevan materiaalisesti kunnossa ja talous niin hyvällä mallilla, että yltäkylläinen elämäntapa on mahdollinen. Eräänä päivänä perhe ostaa uuden kodin ja muuttaa ennen sen vapautumista väliaikaisasuntoon, joka on huomattavasti aikaisempaa kotia pienempi. Tavaramäärää on toisin sanoen karsittava laittamalla ylimääräiset varastoon. Samalla Bean perhe huomaa, että vähemmälläkin voi tulla toimeen ja aikaa tuntuu jäävän enemmän perheelle ja muille tärkeille asioille. Bea aloittaa kokeilun viemällä vähentämisen ja elämäntavan yksinkertaistamisen askel askeleelta pitemmälle niin, että lopulta perheeltä muodostuu kaatopaikkajätettä enää yksi litra vuodessa.

Teoksessaan Zero Waste Home Bea kertoo kokemuksistaan ja antaa käytännönläheisiä neuvoja muille elämän yksinkertaistamisesta haaveileville. Hänen mukaansa hänen oppinsa ytimen voi tiivistää viiteen R:ään: Refuse (kieltäydy), Reduce (vähennä), Reuse (käytä uudelleen), Recycle (kierrätä), Rot (kompostoi). Näillä periaatteilla hän käy teoksessaan läpi keittiön ja ruokaostokset, kylpyhuoneen, makuuhuoneen, vaatehuollon ja kodinhoidon, työtilan ja paperipostin, lapset ja koulumaailman, juhlasesongit ja lahjat sekä ulkona käymisen. Zero Waste -periaate on toisin sanoen sovellettavissa kaikille elämän osa-alueille ottamalla huomioon viiden R:n periaate. Jokaisen osa-alueen kohdalla Bea kertoo oman perheensä esimerkeistä, jakaa reseptejä vaikkapa kotitekoisen liiman  tai hammaspuhdistusjauheen valmistamiseen tai etikan hyödyntämiseen siivoamisessa sekä listaa tärkeimpiä ja innovatiivisimpia vinkkejä.

Olen itse mielestäni ympäristötietoinen, mutta tiedän huomioivani ympäristöasioita vähemmän kuin haluaisin. Vaikka tarkoitukseni ei ole siirtyä tämän kirjan myötä kokonaan jätteettömään aikaan, toimii teos mielestäni myös sellaisten lukijoiden kohdalla, jotka eivät tavoittele niin äärimmäistä lopputulosta kuin Bean perhe. Joitakin kirjan reseptejä voi hyödyntää vaikkapa siinä tapauksessa, että kyseinen tuote sattuu loppumaan kotona ja pitäisi keksiä korvaava tuote tilalle kotoa löytyvistä aineksista. Suomen kaltaisessa maassa ympäristöasiat kierrätystä myöten on huomioitu arkielämän asioiden hoitamisessa suhteellisen hyvin; joissakin toisissa maissa mahdollisuus jätteettömään elämään eivät ole yhteiskunnan puolesta niin hyvin järjestettyjä. Teoksen esimerkit ovat peräisin lähinnä Yhdysvalloista, joissa kierrätys on järjestetty hieman eri tavoin kuin täällä, mikä kannattaa huomioida kirjaa lukiessa. Perusperiaate on kuitenkin universaali ja sovellettavissa paikasta riippumatta.

Tekniset tiedot:
Johnson, Bea: Zero Waste Home. The Ultimate Guide to Simplifying Your Life
ISBN: 978-1-846-14745-6
Particular Books 2013
Sidottu, 292 s.
Kirjastoluokka: 50.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...