tiistai 17. kesäkuuta 2014

10 asiaa, jota harjoittavalle (tai uudelle) muslimille ei tulisi tapahtua

1. Ahdasmielisyys. Yksi ehkä pahimmista tai ironisimmista asioista, joita harjoittavalle muslimille voi tapahtua, on ahdasmieliseksi muuttuminen. Islamin rikkaus ja monimuotoisuus ovat peräisin sen historiasta, tulkinnoista ja säännöistä, oppineilta ja älyköiltä. Islam ei ole jotakin, jonka voi oppia vain yhdeltä henkilöltä tai YouTube-videoita katselemalla. Päinvastoin, Jumalaa lähemmäksi pääseminen edellyttää pikemminkin avomielisyyden lisääntymistä. Oppineisuuden myötä voi alkaa ymmärtää, ettei mielipiteiden kirjo eri asioista islamissa olekaan riesa, vaan siunaus.

Ahdasmielisyys voi johtaa seuraaviin asioihin:

2. Perhettä vastaan kapinointi. Oman uskonnollisen heräämisen myötä luultavasti alkaa huomata syntejä, joihin muut perheen tai suvun jäsenet syyllistyvät. Tulisi kuitenkin muistaa, ettei toisia voi koskaan muuttaa kokonaan - ei varsinkaan omia vanhempiaan. Toiseksi on paikallaan muistaa, että harjoittava muslimi on ehkä itsekin ollut vain lyhyt aika sitten tekemisissä samanlaisten syntien kanssa. Uskonnollisen heräämisen myötä harjoittavan muslimin tulisi pikemminkin tulla läheisemmäksi perheenjäsentensä kanssa, sillä islam korostaa perheen ja sukulaisuuden merkitystä.

3. Yhteiskuntaa vastaan kapinointi. Uskonnollisen heräämisen myötä uskova voi alkaa kieltää itseltään monia maallisia asioita, kuten television katselun, viihteen, sosiaaliset aktiviteetit, kauppakeskukset ja muut länsimaiseen elämäntapaan kuuluvat kiusaukset. Hengellinen elämäntapa ei kuitenkaan edellytä yhteiskunnallisesta elämästä vetäytymistä, vaan se sallii yhteiskunnan hyvistä asioista nauttimisen.

4. Kaiken luokittelu haram/halal-asteikolla. Islamilaisen elämäntavan omaksuminen ei anna valtuuksia antaa fatwoja, vaan islamin laintulkintojen tekeminen tulee jättää oppineille. Vaikka toisen mielipide poikkeaisi omastasi, se ei tee siitä välttämättä yhtään vähemmän paikkaansapitävää.

5. Itsensä eristäminen. Uskon harjoittaminen ei tarkoita vetäytymistä kaikesta muusta elämästä, sillä islamilaisen elämäntavan puitteissa on mahdollista tehdä todella paljon eri asioita. Islam ei myöskään tee naisista näkymättömiä tai kuulumattomia. Islam voi tarkoittaa täsä suhteessa jopa yhteiskunnallista aktivoitumista, kuten hyväntekeväisyysjärjestöissä toimimista.

6. Identiteetin menettäminen. Islamiin palaaminen tai hengellisen tunteen kokeminen ei tarkoita, että muslimin tulisi ottaa sanastoonsa runsaasti arabiankielisiä sanoja tai pukeutua vain mustaan. Todellisen islamin löytämisen tulisi merkitä oman itsen parempaan löytämistä ja oman ainutlaatuisuuden arvostamista Jumalan luomuksena.

7. Toisiin katsominen alaspäin. Jokaisella hyveellisellä ihmisellä on menneisyytensä ja jokaisella syntisellä on tulevaisuutensa. Tämä koskee myös ei-muslimeita, jotka eivät ehkä ole siskoja ja veljiäsi uskossa, mutta jotka ovat siskoja ja veljiä ihmiskunnassa ja ansaitsevat tulla kohdelluiksi ystävällisesti ja kunnioituksella.

8. Välittömästi "oppineeksi" muuttuminen. Google, Facebook, Twitter ja teknologia eivät tee kenestäkään islamin asiantuntijaa. Hyväksyisitkö lääkärinlausunnon lääkäriltä, joka etsii tietonsa vain internetistä? Oppineisuuden karttuminen vie vuosia, joten on pikemminkin paikallaan omaksua elinikäisen oppijan asenne.

9. Naimisiin meneminen. Tämä koskee erityisesti uusia muslimeita, jotka ovat palanneet islamiin muslimipuolison naimisen seurauksena tai jotka kokevat tulevansa painostetuiksi menemään naimisiin säilyttääkseen uskonsa. Heidän kohdallaan islamiin palaaminen on ollut kaikista parhaimman suhteen aloittaminen: suhteen Jumalan kanssa. Avioliitto on puoli uskoa ja puhumme puolikkaan uskon täyttämisestä ymmärtämättä, että emme ole täydellisiä.

10. Kilpajuoksu. Sinulla voi olla vähemmän tietoa islamista kuin ystävilläsi tai et ehkä muista Koraania ulkoa niin paljon kuin muut etkä ehkä osaa vielä kaikkia palvonnan muotoja. On kuitenkin hyvä muistaa, että kyse on kunkin henkilökohtaisesta matkasta Jumalaa kohti eikä se ole kilpajuoksu. On tärkeää olla antamata periksi ja pitää mielessä toiminnan oikeat aikomukset.

- Suomennettu ja muokattu SuhaibWebbin artikkelista 10 Things That Shouldn't Happen Once You Become a More Practicing Muslim.

5 kommenttia:

 1. Kylläpäs oli hyvä postaus! Näistä on hyvä muistuttaa meitä kaikkia. Palasin islamiin jo ennen somekulttuuria ja minulle islam esiteltiin kauniina uskontona. Nyt olen viimeisen vuoden seuraillut eri islamforumeita ja tullut siihen tulokseen, että surullisen monta kertaa islamin kauneus unohdetaan somekeskusteluissa. Erityisesti silmiin on pistänyt tuo haram/halal luokittelu, ahdasmielisyys ja kilpajuoksu, näitä tapahtuu somessa todella paljon. Toinen juttu mitä olen kanssa miettinyt on tuo identiteetti. Olen usein kuullut, kuinka muslimin ei tulisi arvostaa suomalaista kulttuuria/yhteiskuntaa, sillä sen hyveitä ei lasketa tuomiopäivänä. Tähän liittyy usean suomalaisen islamiin palanneen "arabialaistuminen": jotta olisimme hyviä muslimeita, meidät tulisi näyttää ja kuulostaa arabeilta. Hmm, ei se nyt ihan niinkään mene. Itse pyrin tuomaan kaikki ne hyvät asiat omasta kulttuuristani uskoni harjoittamiseen ja näytän rohkeasti suomalaiselta. Minä olen suomalainen muslimi, minulla on suomalaiset vanhemmat ja olen ylpeä siitä.

  VastaaPoista
 2. Sinäpä sen sanoit, SanaRiimu! Kun luin tuon artikkelin ensimmäistä kertaa, tuli mieleeni heti suomentaa ja jakaa se, sillä siinä on monia hyviä näkökohtia. Monessa asiassa voi mennä vikapolulle, jos seuraa ja kuuntelee liikaa muiden mielipiteitä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin Jumalan miellyttäminen ja jokainen etenee sillä tiellä omaan tahtiin.

  VastaaPoista
 3. Hyvä teksti, kiitos Nadia! Sana-Riimun kanssa olen myös täysin samaa mieltä.

  VastaaPoista
 4. Tämä oli todella hyvä muistutus kaikille. Ikävän paljon näkee ihmisiä joille on käynyt juuri kuten noissa 10 kohdassa on kirjoitettu ja nyt heitä ei saa enää muuttumaan.

  VastaaPoista
 5. Kiitos tasta erittain hyvasta kirjoituksesta, jossa ovat asiat, mitka meidan kaikkien tulisi lukea, ja tutkiskella omalla kohdallaanniiden olemassaoloa.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...