perjantai 27. kesäkuuta 2014

Muslimien ja ei-muslimien välisestä ystävyydestä

Aina aika ajoin viriää keskustelu siitä, voiko muslimi olla ystävä ei-muslimille sanan todellisessa merkityksessä ja jos vastaus on myönteinen, millaisin ehdoin. Osa on kulttuurien ja uskontojen vapaan sekoittumisen kannalla, kun taas toisille kaikki islamiin kuulumaton näyttäytyy potentiaalisena syntien ja kiusauksien lähteenä. Missä on sopiva raja muslimien ja ei-muslimien väliselle kanssakäymiselle?

Tulin itse pohtineeksi tätä aihetta, kun luin siihen liittyvän artikkelin jo suhteellisen usein viitaamallani SuhaibWebb-virtuaalimoskeijan sivulla otsikolla Can Muslims be Friends with non-Muslims? Länsimaisessa yhteiskunnassa, muslimivähemmistöisessä maassa eläessä ei-muslimeita on mahdotonta välttää, mikäli ei aio sulkeutua kokonaan kotiinsa. Moni muslimi työskentelee ei-muslimien kanssa, laittaa lapsensa kunnalliseen päiväkotiin ja on kaiken kaikkiaan päivittäisissä askareissaan mukana länsimaisessa yhteiskunnassa länsimaista arvomaailmaa kannattavan väestön kanssa.

Eri asia on se, keitä muslimi valitsee vapaaehtoisesti ystävikseen. Aikuisikään varttuneilla muslimeilla on melko pitkälti mahdollisuus itse vaikuttaa siihen, kenen kanssa ja millaisten aktiviteettien parissa he haluavat viettää vapaa-aikansa. Kuinka suunnistaa länsimaisessa yhteiskunnassa sulkeutumatta liiaksi oman yhteisön sisälle, mutta pitämällä kiinni omista ydinarvoista?

Kuva: http://santabanda.com

Suhaibwebbin aihetta käsittelevässä artikkelissa viitataan siihen, että jotkut muslimit alkavat käyttäytyä länsimaisessa yhteiskunnassa liiaksi länsimaisin tavoin, esimerkiksi alkamalla käyttää alkoholia tai viettämällä aikaa kyseenalaisissa juhlissa ja muissa tapahtumissa. Suuri osa tästä käyttäytymisestä on varmasti peräisin vaikutteista, joita muslimit saavat ympäriltään. Varsinkin omaa identiteettiään hakevat tai uskonsa kanssa epävakaassa tilassa olevat muslimit voivat olla alttiita ulkoisille vaikutteille tunteakseen sopeutuvansa joukkoon.

Pääperiaatteena voi pitää sitä, etä todellinen islam kunnioittaa muita uskontoja ja ihmisiä.Ystävyyden voi solmia periaatteessa kenen tahansa sellaisen henkilön kanssa, joka kunnioittaa muslimien arvomaailmaa ja tapoja samalla tavoin kuin muslimit kunnioittavat heitä. Kanssakäyminen toisiin uskontokuntiin tai uskonnottomiin kuuluvien kanssa ei horjuta muslimin omaa uskoa niin kauan kuin hänellä on vakaa Jumala-suhde ja identiteetti muslimina.

Täytyy muistaa sekin, että ystävystyminen ei-muslimien kanssa voi tuoda heitä lähemmäksi islamia. Valitettavan usein nykyään monella ei-muslimilla on kielteinen tai vääristynyt kuva islamista ja muslimeista, mikä on henkilökohtaisen tutustumisen ja kanssakäymisen kanssa mahdollista muuttaa.
Vihollisista ei ehkä tule ystäviä, mutta keskinäinen ymmärtämys voi hyvinkin kasvaa.

1 kommentti:

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...