tiistai 15. heinäkuuta 2014

Muslimit ja nykyteknologian mahdollisuudet

Toisinaan nykyteknologiaa kuulee parjattavan varsinkin hyvin perinteistä elämäntapaa toivovien muslimien piirissä. Totta onkin, ettei Profeetan (rauha ja Jumalan siunaukset hänelle) aikana tunnettu tietokonetta, televisiota tai internetiä monista muista nykyään hyvin laajalti käytössä olevista teknologisista keksinnöistä puhumattakaan.

Ei ole olemassa suoraan ohjeistusta siihen, mitkä laitteet ovat kiellettyjä tai sallittuja muslimien käytössä. Teknologiaa, perinteistä ja uutta sellaista, voi käyttää hyvään ja pahaan - toimivana ohjesääntönä voinee pitää sitä, että teknologia on hyvä renki, mutta huono isäntä. Olen miettinyt, miten nykyteknologiaa voi käyttää muslimien kasvussa paremmiksi ihmisiksi. Huomasin ajatteluni tuloksena, että varsinkin ei-muslimimaissa asuvat voivat hyötyä suuresti erilaisista teknologisista keksinnöistä uskonsa tukena. Toisena hyötyvänä ryhmänä ovat kodissaan paljon aikaa viettävät musliminaiset. Tässä joitakin esimerkkejä:

Rukouskutsu. Suurimmassa osassa länsi- ja muita ei-muslimienemmistöisiä maita minareetteja ei käytännössä ole eikä rukouskutsua kuule. Kännyköihin ja tietokoneisiin on kuitenkin saatavissa ohjelmia, joihin oman asuinpaikkansa määrittelemällä saa oikea-aikaisesti ajastetun rukouskutsun muistuttamaan yhdestä muslimien velvollisuudesta.

Kielten opiskelu. Kielistä tulee muslimien kohdalla mieleen ensimmäisenä ja erityisesti arabia, joka on Koraanin syvällisen ymmärtämisen edellytys. Internetin ansiosta arabian ja muiden kielten opiskelu on mahdollista jopa ilmaiseksi.

Sähköinen Koraani. Älypuhelinten ja tablettien myötä Koraani kulkee aina mukana varsin kätevässä muodossa.

Islamin opiskelu. Varsinkin satelliittikanavien kautta on mahdollista nähdä reaaliaikaisesti ohjelmaa muslimien pyhimmästä kaupungista, Mekasta. Satelliittikanavien kautta on myös mahdollista oppia islamista, muistaen kuitenkin olla varuillaan ohjelmien sisällön suhteen. Jotkut kanavat kun ovat näennäisestä opettavaisuudestaan huolimatta varsin kyseenalaisia.

Yleishyödylliset ja sivistävät ohjelmat. Televisiossa ja internetissä on tarjolla ilmaiseksi televisio- ja muita ohjelmia, joita jokainen voi käyttää yleissivistyksensä kartuttamiseen. Muslimin ihanteena voidaan pitää oppimista kaiken ikää.

Yhteisöt ja verkostot. Monet länsimaissa asuvat muslimit, varsinkin ilman sukuaan asuvat maahanmuuttajat ja islamiin palanneet käännynnäiset, voivat tuntea itsensä yksinäisiksi yhteiskunnassa, jossa suurin osa uskoo eri tavoin. Internet mahdollistaa verkostoitumisen samanmielisten ja samoin uskovien kanssa. Tässäkin asiassa kannattaa toki muistaa järjen käyttö: kaikkiin yhteisöihin ei kannata liittyä, sillä ryhmän voi perustaa kuka tahansa ja toisaalta virtuaalimaailmassa kuka tahansa voi esittää ketä tahansa.

Kuinka sinä olet hyötynyt nykyteknologiasta uskosi rakentumisessa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...