perjantai 25. heinäkuuta 2014

Tuulahdus Aran-saarilta

Aran-saarilla Irlannissa naisväellä on ollut perinne neuloa kalastajamiehilleen ja muillekin perheenjäsenilleen todella taidokkaita neuleita, joita löytyy omanlainen mallinsa lähes joka kylästä. Tästä paikallisesta perinteestä johtuen kalastajamiehet ja muut kylän asukkaat ovat tunnistettavissa tiettyyn kylään kuuluviksi neuleiden mallien perusteella. Legendan mukaan mereen hukkuneita kalastajamiehiä on yhdistetty oikeisiin kyliin heidän päällään pitämiensä neuleiden perusteella.

Olen viehättynyt paitsi tästä tarinasta, myös siitä että neuleet ovat yksivärisiä ja todella kauniita. Niiden koristelua voisi kuvata jopa ylenpalttiseksi ja silti ne ovat tyylikkäitä juuri yksivärisyytensä vuoksi. Mallit ovat jotakuinkin ajattomia, joten ne kestävät hyvin aikaa.

Suomalaisille runsaiden kohokuvioneuleiden ystäville on ilmestynyt jokin aika sitten upea teos nimellä Kauneimmat palmikkoneuleet - klassinen Aran-tekniikka, uudet mallit, joka hyödyntää malleissaan juuri Aran-saarten tekniikkaa. Teoksen malleja on muokattu nykypäivään ja erityisesti naisille sopiviksi. Löysin siitä itsellenikin palmikkoneulejakun mallin, jonka parissa olen käyttänyt jo noin viikon. Varsinkin palmikkoristikkokuvioiden neulominen on hidasta, mutta tulos on kaiken vaivan arvoinen. Toivon lopputuloksesta tulevan yhtä vaikuttava kuin jakun mallina toimiva kirjan kansikuva.

Aran-saarten neuleet tuntuvan olevan jopa jonkinlainen trendi neulojien parissa, ja neuleohjeita on saatavissa internetistä jonkin verran ilmaiseksikin erityisesti englanninkielisillä sivustoilla. Olen kuitenkin kokenut ongelmalliseksi ulkomaisissa ohjeisssa sen, että en hallitse ohjeiden lukemista englanniksi, minkä lisäksi mitat on usein kuvatu eri tavoin kuin suomalaisissa malleissa. Sen vuoksi uskon nyt ilmestyneellä kirjalla olevan kysyntää suomalaisten neulojien keskuudessa.

Neulomisessa, kuten muidenkin käsitöiden tekemisessä, tuntuu konkretisoituvan sanonta, jonka mukaan on parempi tehdä jotakin vähän mutta säännöllisesti kuin paljon mutta harvoin.Vaikkapa vain kymmenen kerrosta päivittäin neulomalla saa kuukaudessa aikaan jo paljon hyvää jälkeä. Samalla mieli ja ajatukset tuntuvat selkeytyvän, kun käsillä on tekemistä. Tällä vauhdilla on odotettavissa valmista jälkeä sopivasti syksyn aluksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...