lauantai 20. kesäkuuta 2015

Ramadan on mielentila

Olin hieman epätietoisessa mielentilassa muutama päivä sitten Ramadanin alettua, kun eräs muslimituttavani arveli jättävänsä Ramadanin tänä(kin) vuonna väliin, koska Suomessa on vaikea päästä mukaan pyhän kuukautemme tunnelmaan. Tuttavani kokee, että koska muu yhteiskunta ympärillä ei muutu Ramadanin aikana mihinkään suuntaan, on hänenkin vaikea orientoitua paastoamaan tai muuttumaan mieleltään hengellisemmäksi.

Olen sekä samaa mieltä että eri mieltä.

Olen samaa mieltä siitä, että moneen muuhun maahan verrattuna Suomi sijaitsee sellaisilla leveysasteilla, että Ramadanin sattuessa kesän pisimpiin päiviin voi paastoaminen olla todella haasteellista. Olen myös samaa mieltä siitä, että suurin osa muista Suomessa asuvista (siis ei-muslimeista) ei vietä paastokuukautta eikä yhteiskuntaamme ole suunniteltu toimimaan eri tavalla Ramadanin aikaan, kuten monissa muslimimaissa. Ja olen samaa mieltä siitäkin, että varsinkin verkostoitumattomalle muslimille hengellisen ja psyykkisen vertaistuen saaminen voi olla vaikeaa niin Ramadanin aikana kuin muulloinkin.

Tätä enemmän olen kuitenkin eri mieltä. On erittäin paljon itsestä kiinni, kuinka paljon Ramadanista saa sielullista ravintoa. Omalta kohdaltani voin sanoa, että en ole missään nimessä kovin sosiaalinen, pikemminkin sisäänpäin suuntautunut. Ehkä juuri se on koitunut siunauksekseni. Mielestäni Ramadan on oivallinen aika myös Suomessa pysähtyä Koraanin äärelle. Koraani tarjoaa hengenravintoa myös niille, jotka eivät sairautensa tai muun syyn vuoksi voi kokea hengellistä kasvua paaston muodossa. Olen huomannut, että jos jollekin asialle ei erikseen varaa aikaa, se jää helposti tekemättä. Koraanin lukemiselle varattu kuukausi varmistaa sen, että se todella tulee luettua vähintään kerran vuodessa - mielellään ajan ja ajatuksen kanssa.

Kuva: www.holidaybees.com
Meidän kotitaloutemme on siitä onnekkaassa asemassa, että pystymme katsomaan satelliittikanavilta erityisiä Ramadanin aikana näytettäviä ohjelmia. Nämä sopivat tunnelmannostattajiksi niille, jotka viettävät muutenkin aikaa television äärellä. Toisin sanoen Ramadanin ajaksi voi vaihtaa sitä televisiosarjojen valikoimaa, jota katsoo, sellaisiksi jotka muistuttavat enemmän paastokuukauden sanomasta. Internetin sosiaalisessa mediassa viihtyvillekin on omia ryhmiä, joissa voi nostattaa paastokuukauden tunnelmaa muiden ja itsensä keskuudessa. Myös suomalaisten muslimien keskuudessa on tällaisia ryhmiä ainakin muutama.

Ramadan on myös läheisten ja vähempiosaisten muistamisen ja auttamisen aikaa - tämäkin onnistuu mainiosti Suomessa. Voi ottaa yhteyttä tuttuihin ja sukulaisiin, jotka muulloin arjen kiireissä helposti unohtuvat. Voi tehdä käsitöitä hoitokodin asukkaille tai vastasyntyneiden osastolle. Hyvä mieli ja siunaus on taattu sekä antajalle että vastaanottajalle.

Näiden muutamien lyhyiden esimerkkien kautta tulee selvästi ilmi, että Ramadan on ennen kaikkea mielentila. Vaikka Suomessa yleinen tunnelma voi olla vaikkapa näin juhannuksen aikaan kaikkea muuta kuin hengellinen, voi hengellisyyden löytää omasta sisimmästään melko yksinkertaisilla asioilla. Oikeaan mielentilaan virittäytyminen onnistuu, kun sisäinen aikomus siihen on olemassa.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen teksti, kiitos sisko! Kiva kun kirjotat nyt aktiivisemmin islamistakin :)

    VastaaPoista
  2. Mukava lukea, että pidit :). Minulla oli aivan Ramadin alussa muutama päivä kesälomaa, niin ehdin vähän purkaa sitä tekemisen kuormaa, mikä on viime kuukausien aikana kertynyt. Toivoisin voivani kirjoittaa paljon aktiivisemmin, mutta aika on yksinkertaisesti ollut tiukassa. Jos Jumala suo, tämä kuukausi on kuitenkin uuden aktivoitumisen aikaa.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...