perjantai 14. toukokuuta 2010

Kirja-arvio: Minä, Safiya

Minä, Safiya kertoo nigerialaisen maalaisnaisen tarinan, joka pääsi myös kansainvälisiin lehtiin 2000-luvun alkupuolella. Kirjan päähenkilö Safiya kasvoi pienessä Tungar Tudun kylässä ja sai elää suhteellisen onnellisen lapsuuden vailla suurempia huolia. Lapsuus loppui kuitenkin liian varhain, kun perhe päätti naittaa hänet 13-vuotiaana miehelle, jonka kanssa hän sai neljä lasta. Kaksi lapsista kuoli vesirokkoon, jonka seurauksena mies päätti hylätä Safiyan. Loput kaksi lasta jäivät miehen perheenjäsenten huostaan, joten Safiya tunsi todella jääneensä yksin. Seuraavat avioliitot eivät olleet sen onnellisempia, sillä Safiya joutui hylätyksi vielä kolme kertaa.

Lopulta Safiya tapasi miehen, johon hän ihastui pikku hiljaa ja joka lupasi mennä hänen kanssaan naimisiin. Mies liehitteli häntä ja Safiya tuli hänelle raskaaksi ennen kuin mies meni Safiyan isän puheille sopiakseen avioliitosta. Raskausuutisen kuullessaan mies hylkäsi hänet ja pyysi Safiyaa tekemään abortin. Kun juttu päätyi oikeuden käsiteltäväksi, mies tunnusti ensin olleensa Safiyan kanssa (jolloin hänen olisi pitänyt mennä naimisiin Safiyan kanssa), mutta muutti sitten kertomustaan siten, ettei mukamas tuntenut koko naista. Safiya oli syyllistynyt islamilaisen sharia-lain mukaan avioliiton ulkopuoliseen suhteeseen, joten häntä odotti kivitystuomio. Alkoi raskas taistelu tuomiota vastaan, jossa kansainvälisen lehdistön painostuksella oli merkittävä rooli. Safiyan onnistui lopulta saada vapauttava tuomio.

Nigeriassa on otettu käyttöön islamilainen sharia-laki vuonna 1999, kun se sitä ennen oli lähes 50 vuotta poissa käytöstä. Safiyan lisäksi myös eräs toinen nainen Nigeriassa oli saanut kivitystuomion ja hänenkin osaltaan kansainvälisen lehdistön painostuksella oli merkitystä lopullisen tuomion annossa. Safiya korostaa läpi koko kirjan olleensa kunnon muslimi, joka turvaa Jumalaan niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä. Hänen kohtalokseen oli koitua liiallinen hyväuskoisuus ja ihastuminen, jota petturimainen mies käytti hyväkseen. Kirjan tarina on koskettava ja kaikeksi onneksi sillä on onnellinen loppu.

Tekniset tiedot:
Hussaini Tungar Tudu, Safiya ja Raffaele Masto: Minä Safiya. Nigerialaisen naisen tarina
Suomentaja: Mirja Halonen
ISBN: 951-1-19333-3
Otava 2004
Sidottu, 222 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...